fredag 27 februari 2009

Östkusten 3 Cairns/Port Douglas

Regn regn regn, och superfuktit! Herregud min handduk torka int på typ en vecka, gissa hur fräscht den lukta. Men så är det i norr när de wet season och inte högsäsong. Men bra hade vi det ändå:). Vi åkte en hel dag upp buss till Cairns där det öste ner. Vi gjorde int så mycket annat än åt på hostellet och planera turer runt Port Douglas. Nästa dag åkte vi upp med en buss till Port Douglas. Förr var det staden dit det "finare folket" åkte. Nu är det ganska populärt, men de flesta backpackers "vet inte om det" och stannar i Cairns där de mycke party och sånt. Rachels pojkvän har jobbat som dykinstuktör på en av båtarna (de va där dom träffades) så hon rekommendera att åka upp dit, och tack vare henne fick vi superbillig dykning också :). Det var mulet och duggregna där också men vi piggade upp dagen med att dela världens största glassportion (Megagott, där va brownie, olika glassar, vispgrädde och chokosås:) ), och så gick vi omkring i "stan" och på sightseeing. Invånarantalet e väl runt 8000 så de skiljer sig in så mycket jämfört me hemma i Sjundeå, men där finns ju en hel de turister.

På onsdagen åkte vi med Silversonic ut till Stora barriärrevet. Fastän vi "redan såg" det vid Whitsundays brukar man säga att de bättre destu mer norrut man kommer. Jenny och Diki snorklade idag igen, och hade sett en massa fina grejs, de otroligt hur klart vattnet verkligen är. Jag pröva på dykning och JAG TOTALT ÄLSKA DET! Förutom att mina dykinstruktörer var ganska söta så var det som en helt annan värld där nere. Fastän man redan när man snorklar ser en hel del så var nog detta något alldeles unikt. Så jag bestämde mig för att göra alla 3 dyk man kunde. Jag vill nog absolut ta dykcertifikat någon gång i livet. Vi såg en massa fina fiskar igen (man kände sig nästan som en fisk själv), en NEMO variant, men riktiga NEMO fanns där inte. Men vi såg en stor Maorifisk (eller hu de skrivs) och så såg ja e white tip HAJ! Megacoolt! Den simma under oss. Det gick mycket bra, vatten e nog mitt element och ja fick komplimanger för att ja var så lugn. Men varför sku ja int, de va helt super underbart!!

På kvällen träffade vi Mike som alltså e Rachels pojkväns kaveri som fixa oss billig dykning. Han anmälde oss som hans familj, haha! Så vi gick med honom till "Radio Port Douglas". Eftersom Dave (som var en av mina dykinstruktörer) och en annan kille hade en egen radioshow i den lokala radion. Så vi samlades i studion med några andra (också från dykbåten). Och superintressant var det. Vi fick också banda in "När vi e i Australien tycker vi om att lyssna på Radio Port Douglas" på både svenska o finska, som de kunde spela upp som reklam, haha!

På torsdagen åkte vi på en dagsutfärd ner från Port Douglas mot Cairns. Vägarna e krokiga men hade inte längre vatten på dem. (Det var det på en del ställen när vi kom eftersom det hade varit stora översvämningar där). Vi såg de vanligaste "sevärdheterna": Mossman Gorge (regnskog + en "flod" där man kunde simma), Krokodil"safaricruise" i Daintree River (tyvärr såg vi inga) och Hartleys Crocodilefarm. Och där fanns förutom en massa krokodiler också kängurur och koalor. Och de sjukaste av allt "Crocodile attack show!". Så jag/vi trodde att de typ sku ha en krokodil och mata den med en käpp så den hoppar, men så plötsligt kommer de en kille och går in i "buren" bredvid korkodilen.Om någon av er inte vet så attacker normala krokodiler vad som helst nära dem, coh de rekommenderar att hållas 5 meter bor från stranden när det kan finnas krokodiler. Så denna kille mata krokodilen med HANDEN och stod i vattnet bredvid krokodilen, samt slog den med en käpp på huvudet! Helt galet! Och ja va skiträdd att han sku bli uppäten. Men som tur gick de bra och ingen dog:).

Sista dagen i Cairns hade vi igen tur med vädret och chilla vid lagoonen. Man kan alltså inte simma i havet eftersom de inte riktit finns någon strand, och det finns både maneter och krokodiler i vattnet. Men vi chilla vid lagoonen, på hostellet, packade och Diki var en hjälte och dödade våra kackerlackor. I norr har det inte att göra med hygien utan de bara finns överallt, megaäckligt! Och i Airlie Beach lärde ja mig att dom tom. kan flyga, super obehagligt! Det som var jännä var "bandicoot" djur som ser ut som stora råttor som hoppar fram. Första gången vi såg dem blev vi nog rädda, men de tycks trivas där och är lika vanliga som våra harar. Följande morgon flög vi tillbaka till Sydney för att njuta av 4 citydagar som Jenny och Diki hade kvar:).

Inga kommentarer: