måndag 15 september 2008

Fu**ing aout! Snowboarding & aussieslang

Äu ju duin?!:) Många kanske inte vet att de verklingen finns snö i Australien. Själv hade jag inte hört om att man kan snoukka här förrän på våren när ja titta på det finlandsssvenska dokumentäret om "underlandet". Och när jag såg den delen bestämde ja mig att jag bara MÅST snoukka när ja kommer hit. Fastän jag denna vecka har 3 deadlines och jag ju nog kan snowboarda i Finland så e ja mer än lycklig för att jag verkligen åkte iväg till Thredbo!:) Vilket super veckoslut vi hade.

Ja träffa Maren i huset där jag bodde första veckan, och då kom vi på att vi båda tycker om snowboarding. Vi bestämde att vi sku åka på en resa men efter de så blev hela saken lite i luften. Efter att jag konstatera att om vi vill fara så måst vi göra de snart förrän de blir för varmt, så ringde ja henne och vi bestämde ett veckoslut. Pengar kosta de ju nog, men om man jämför vad man betalar när man åker på skidresa i Finland så va de faktikst ganska billigt:)

När vi på fredag kväll kom till centralstationen och hitta bussen, stod där typ bara pojkar utanför. Vi hoppades ju förstås att vi kommit rätt, och de hade vi:) De va 2 stora bussar och en minibuss som åkte iväg, och i vår buss va de Maren + jag, och några andra tjejer som va där me sina pojkvänner, och typ 50 aussieblokes (pojkar). Så vi hade int så mycke att klaga på.:) Och de bästa va att nästan alla va riktiga australienare så de va kul att int "bara" resa och träffa andra utisar. Pojkarna va super chill och kivoga och lärde oss allt möjligt nytt om australien och språket. Och gud så de hade roligt åt oss som försökte imitera deras accent. Vi bad dem också tala bara aussieslang, och när de gör de, så förstår man faktiskt ingenting. Låter int alls som engelska.

Nåjaa,, anyway. Precis som de flesta snowboardresor i Finland så brukar alkohol på något underligt vis höra till. Så efter att vi åkt typ 10 minuter stanna vi i "alko". Efter pausen så hade vi mycket lättare att våga börja tala me pojkarna som alla redan stirrat på oss. De flesta som va i vår buss va från ett landscaping företag, så de flesta av dem kände varandra. Resan va överdrivet pojkig, med högljudda killar, som stod i mittgången, tvn som spela team america (och alla sjöng me i "kvalitetssångerna"), south park, jackass, the simpsons, och annat som ja älskar:.. right.. Bussen hade ingen vessa, så de hade en tratt i bussdörren som hade en slang (som en bong), dit pojkarna pissa och så rann de ut från bussen, haha! Och alla använde faktiskt den. De påstod att flickorna nog kan använda den, men sure. Vi sku stanna o äta på en kvalitetsrestaurang McDonald's, men eftersom den va stängd måste vi köra lite längre, men då "protestera" vi och så att vi fakitkst måst på wc. Så vi stanna längs vägkanten i världens outback, och Maren och jag fick njuta av naturen (efter att pojkarna förstås satt på långa ljus i bussen för att bråka och sen övertala oss att de int finns spindlar o ormar i buskaget så vi sku våga gå :)

Något som jag inte visste e att de finns döda kängurur och andra djur längs vägkanten. Måst säga att om ja själv sku köra och se en hoppande känguru sku ja säkert bli så förvånad att ja int sku förstå att bromsa. SÅ den första kängurun ja såg i australien låg död mitt på vägen, och va megastor! POjkarna berätta om alla möjliga djur, och också om va ja kommer att uppleva i outbacken. På lördagens så ja 3 till, och några andra aussiedjur också. Men på söndagen så ja 2 levande kängurur vid vägkanten, äntligen:)

Resan ner till Thredbo, som finns i en nationalpark, tog 7-8 timmar pga av mycke trafik. Så vi va framme först mitt i natten, och kom till Snowy Valley resort fär vi bodde. Vi fick våra hyrkamor, fula färger och slitna bräden. annat än i finland, men hade ju nog ingen skillnad. Pojkarna bodde i ett hotell vid skidbacken, vi sku nog ha fåt byta dit sa de, men vi tänkte att vi nu stannar där vi betala för.


Maren från Tyskland och jag njuter av det varma vädret



På lördagen va vädret super! Man behövde verkligen ingen pipo och när vi gick på lunch så kunde man sitta i toppi och sola. Hur skönt e int de! De va samma väder som när man åker riktit sent under finska våren och skida. En grej som ja tänkte på e att alla tänker "ooh, your from finland, you can ski very well" och så ha ja fundera att egentligen så ha vi ju int så bra backar i finland. Ja menar jo, om du bor bredvid typ vihtis och snoukkar varje dag blir du ju självklart bra, speicellt på hopp, men i norra finland e ju backarna ingenting jämnfört me sverige, norge o alperna. Så egentligen va de närmare att åka från soliga sydney till ett stort skidcenter än från Sjundeå.

Solen sken och de va super sköntt. Hade int förväntat mig världens bästa snö, så tog ingen stress av att den va mjuk. Men helt okej tycker ja backarna var. Kändes inte lika mjukt o slaskit som när vi har under 0 grader. Och de bästa var att Maren och jag var typ exakt på samma nivå att snoukka, så de va kiva att åka snabbt och tillsammans. Vi åkte hela dagen för oss själva, och testa typ alla backar och åkte till högsta toppen (som man kan "bestiga") i australien. After ski me killarna va super, och kvällen fortsatte i resorten me middag och fest (med bl.a. jäger bombs som e en aussietradition. Man har många glas i en rad med red bull och shotglas me jäger på. Sen skuffar man shotsglasen som domino så de faller ner i glasen, och efter de ska alla putketta sina egna. .


Klimatet var annorlunda än i Europa med lövträd i backarna. Uppe på toppen såg de dock ganska "alpiskt" ut, förutom stenarna



Samma söta aussiekille som spela på after skin sjöng i resorten. Vi sku gärna ha festat me killarna , men eftersom de va typ 1 timme till Thredbo och de bara fanns en taxi i området så stanna vi i resorten. Dansa me tjejerna från rummet och så försökte vi gå ganska i tid och sova för att kunna snowboarda ordentligt. Vill int förstöra "minnen" me att festa för mycket, de kan man göra hemma lika bra.

Meeen, de va lite onödigt eftersom nästa dag var en total katastrof. Redan på kvällen börja de åska, och va världens åskväder, men på morgonen sken solen. I bussen börja de dock regna och ja ska säga er att när de regnar i finland e de inget jämfört me regnet här. De bara öste ner och va grått som tusan. SÅ de flesta från bussen gick till backen men vi konstarea att de int e nån idé ännu, så vi väckte pojkarna och hängde me dem. Efter ett glas i baren så klarna de dock upp, och vi skida me killarna hela dagen. Riktit soligt blev de till sist fast snön va våt.


Maren och killarna i backen. Grått väder ännu.



Afterski, ombyte och en lång resa hem, mycket lugnare den här gången. Så va vi i sydney kl 24, efter ett super veckoslut med riktig aussieanda. Veckan ha börja bra, men ja känner att ja int hinner göra så mycke annat än gå till skolan och komma hemma och skriva mina arbeten. Eftersom problem based learning e totalt annorlunda än va vi brukar ha, så tar de en hel del tid att göra uppgifterna. Egentligen e språket inte så svårt alls, men tiden att söka info, skriva och verkligen veta att man gör rätt. Men ja känner att ja ren lärt mig en hel del, och typ läst mer effektivt artiklar nu än under min kandperiod.


After ski i solen!



Ganska många från klassen skolkar för att sitta i bibban och göra uppgifterna eftersom de har jobb på kvällarna. SJälv ha ja bestämt att ja int ska va borta från en enda timme. TRivs så bra på lektionerna, men tycker de dumt när hemuppgifterna betonas så mycket mer än timmarna.

Nu börjar vi också få våra nästa uppgifter som ren ska in efter lovet (o när ska ja göra dem..?:) ), och lite svårare verkar de. I craniofacialkursen ska vi lyssna på olika barn med läpp-käk- och gomspalt och analysera deras tal hur nasalt de e och sånt. E sjukt svår, men som tur så gör vi de i små grupper så imoron ska ja göra de me några från klassen. Älskar kursen men tycker nog de lite svårt ibland när ja hör hu mycke de andra berättar från sin erfarehter, men de int så konstit eftersom de blir klara talterapeuter nu i december.

Ja fick idag inbjudan till deras "examensfest + julfest" så känns kiva att höra med i klassen. Fast ja annars trivs mer i första årets masterstuderande. Och Rachel va så snäll, hon (och hennes familj) bjöd mig till dem på juldagen (när man alltså firar julen här) så de känns superkiva att ha program för de, och uppleva en riktig aussiejul. De har inte släktingar i sydney så därför får jag och kanadatjejerna fara dit.

Hmm, va annat, ni vet ju hu ja alltid har ett ord ja använder "liksom, mega osv"... och mitt engelska ord ha blivi "super" och gud ja blir tom själv helt störd på de. Vädret börjar bli bättre, sådär juniväder för oss. Min lärare ska ti FInland (på en konferens med logopederna i Åbo, världen e liten) :) så hon fråga va vädre va. Ja ha hört att de ganska dåligt, och hon blev lite besviken o sa "ren nu?!".

Imoron ska ja nörda sista dagen och sen e de äntligen dags för "conception day" - skolfestivalen och 2½ vecka loov:). Och på lördagen ska vi på utebowling och fira Sörens kämppis födis. På måndag morgon flyger vi till alice springs. Köpte idag en yttrest ful men mega outback hatt och borde gå o inhandla en rinka också. Alla australienare säger att ja gör ett bra val att fara dit o de super fint, och många australienare ha aldrig själva ens vari där.

Sköt om er, hoppas ni har kul me alla gulisintagninar och andra happenings! Och om där e grått och trist, tänk på att de snart e juuul! :) hhaha, för de som vet hudan julfantast ja e (malin;) ) så tänkte ja idag att man säkert int kan äta potatislåda här.. noou.. och så fundera ja att hu tidigt man kan börja spela julsånger, eftersom de nu känns juligt när de så snabbt blir mörkt.. haha!

Ha de bra sheilas (tjejerna) och blokes (pojkarna)!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hahah, vi ska faktiskt börja öva på julsånger i kören om tre veckor! Så int är det så långt till jul mera. Det är kiva att höra att det går bra för dig där, och du lär dig säkert massor både av kurserna och det övriga livet där. Ha det bra, kram!

Jessica sa...

En wc-bong!! :D Saker är sannerligen annorlunda down under!! ;)

Anonym sa...

Vitsi de e nog kiva o läsa din blogg!:) Ja väntar såååå mycke på den 28.12! Visste du att de ida e exakt 100 dagar tills vi flyger iväg!!? Jeeeee!!:) Kramar