söndag 21 september 2008

Conception day & Mid-semester break!

Wohoo, nu har vi vårt 2 veckor långa lov, och mina arbeten lämna ja in i god tid :) Jej! Men samtidigt så e "mid-semester" break lite sorgligt eftersom de betyder att ren halva perioden gått. Och de känns som att ja just börja! Shit, vill int att skolan slutar. Okej, efter de börjar ju sommaren och då har man int arbeten att skriva, men trivs faktiskt bra i skolan + att de sen betyder att de andra utbytes kompisarna börjar fara hemåt.. :S.

Nu ha här blivit riktit sommarväder, och stränderna fylls me folk. Här i veckan va första riktit heta dagen (va nog ren förra veckoslutet men ja va ju int här), sådär att de kom en riktit varm pust när man kommer ut och blir helt chockad.. ni vet som när man åker till södern på vintern. Och nu ha här blivi riktit sommar. Runt 25-30 grader så man kan ha sommarkläder. Underbart! Och de så ljuvligt när vinden e varm.. men konstit när de blir mörk men ännu e varmt.:) Men så e de ju typ överallt annat än i norden. Ja e annars fascinerad över hu många som vet att vi i Finland har solen uppe nästan hela dygnet och på vintern tvärtom. Fast många tror att de e som i lappland i hela landet. Men ja e fascinerad att de vet, så alltid om nån frågar om Finland så kan ja skryta om de. De ju viktigt att ge ett bra rykte om Finland. Men annars så funderar ja nog hu vi egentligen klarar oss där. Hörde att ni har riktit kallt ren.. usch usch.. men de väl därför så många reser utomlands under vintern. Och visserligen saknar ja nog lite dedär fina höstdagarna när man andas in fräsch luft, tittar på de vackra löven.O konstaterar att "jej, ja fyller snart år;) "

Efter att ja under 2 veckor int haft ett liv på vardagarna (vilket typ inga andra utisar heller haft, alla ha bara sutti inne o skrivi/läst) så konstatera ja att ja int kan fortsätta på samma sätt efter lovet. Istället för att sitta 6 timmar efter skolan o "studera" (kolla facebook 5 gånger i timmen, kolla på tv lite nu o då) så ska ja fösöka effektivera tiden. Läsa artiklar kanske ren i bussen (fast ja egentligen börjar må illa av de, men på nåt sätt int "slösa" bort tiden. Nu ha vi ren fått alla nästa uppgifter, o de e nog svårare än de första. MEN man lär sig nog, o de jättebra me strikta deadlines (vitsordet går ner för varje försenad dag) för de flesta av er känner mig så bra att ni vet att ja aldrig gör nå i tid. SÅ hoppeligen e de här lärorikt för mig också för de. Ja berätta ju annars i förra inlägget att min "professor" e påväg på den där afasikongressen i Åbo. Jag träffa henne o berätta om Finland (fast hon ha vari där en gång förut), men hon va så ivrig så de va kul o fösöka berätta de bästa. Och verkligen så behöver ja int ens ljuga när ja säger att Åbo e en jättefin stad och de lönar sig att ta en promenad längs ån:) Hon sku också till Hesa o Tammerfors o så ville hon gärna veta mina lärare (+studiekompisar som kanske e på kongressen). Så ja visa logopedins hemsidor och berätta att hon ska söka "speechies 05) men att de flesta borde veta vem ja e från de andra klasserna också. Så hoppeligen får ni träffa henne, logopeder!:)

Okej, nåjaa, på fredagen när ja äntligen satt in mina 3 buntar me arbeten i "assignment-postlådan" så kände ja tyngden på axlarna försvann. Nu e de äntligen dags för MID-SEMESTER BREAK! :) jihhuu! I Åbo ser ju våra veckor ganska olika ut, ibland har vi gästföreläsningar på kvällarna/veckosluten. Ibland har vi hur mycke skola som helst o ibland har vi ledigt en längre tid:) Men här e de ju som i gymnasiet typ, men exakt (finns några undantag) likadana veckor, och ordentligt lov för hela universitet. Fast vissa ha ju nog deadlines under lovet /direkt efter. Vi har en under lovet, men eftersom vår lärare fråga för vem de passar o sa att om de int passar ska man maila henne, så har ja o de andra som maila en vecka extra. Men de betyder ju int en vecka extra när ja e borta hela lovet. Men ska bli skönt glömma skolan för en kort tid och hoppeligen ha en massa ork o energi igen att skriva:)

Åtminstone så hade vi ju på fredan den där stora festivalen i skolan, Conception day!. Så efter att ja lämna in mina arbeten gick ja in på festivalområdet. Solen sken, de va riktit hett sommarväder. Underbart! Va ganska coolt o gratis för oss studerande. Förstås kände ja ju int igen någo av banden, men fint ordnat va de. Gratis cocis o vatten delades ut, och bartält fanns omkring. De va lite sådär "grease-fiilis" ni vet med "tivoli" på avslutningen. För de fanns nämligen en mega pomppulinna, en lång rutschbana som man kunde åka i på en säck (som i veckula) o krockbilar, ni vet som i Lintsi. Och så va de en stor utescen, inne disco och bänd i olika rum. Ganska coolt! Och de bästa va att de va under dagen. Så samtidigt som några satt på lektioner (mina klasskompisar på en kurs ja int går) eller i bibban (andra av mina klasskompisar som int va klara me hemuppgifterna) så hade vi världens fest. Evenemanget tog slut kl 8 när de hade arrangerat bussar till efterfesten för endast 5 euro för resan+inträde. Riktit skoj va de, speciellt när ja visste at ja int behövde skriva nästa dag som alla andra dagar hittils:)

Conception day - 10 000 biljetter gick åt, men alla va nog kanske int där.



Annars så ha ja int så mycke skoj att berätta från vardagarna. Men igår på lördagen va vi på ute-bowling. De va egentligen int bowling utan ett större "petanque/bocha" spel. Så vädret va perfekt, med varma vindar men int för hett. Vi fira Gavin's födelsedag. De e alltså Sörens kämppis från England. Så där va Raphaela (min kämppis), några danskar o gavin's kompisar av vilka ja ha träffa en del ren tidigare. Va en jätteskön dag, fast ja egentligen gärna sku ha gått ti stranden. Men de så coolt när man kan göra saker utomhus. Efter spelet använde vi ställets BBQ. Så alla hade me egen grillmat o vi åt tillsammans. Efter de gick de flesta ti en bar men några av oss gick och sitta på stranden. Ljuvligt när de ännu e varmt på kvällen. Så vi satt där o njöt av Australien och titta på stjärnorna. Ibland funderar ja nog hu ja kommer att sakna klimatet när ja kommer hem... Nåjaa, danska killarna sku ti Nya Zeeland tidigt nästa morgon, så de blev en kort kväll. Men riktit skönt så. Idag ha ja tvätta kläder (vår maskin e sönder, så ja fick gå ti en self service tvätt sådär som i filmer ni vet). Riktit kiva o snabbt gick de. O nu ha ja packa för mina 2 veckor i outbacken.


Ute"bowling"

Åker alltså imorgon (halv 6 på moron) men norska Camilla till outbacken för 12 dagar:). Vi flyger från Sydney till Alice Springs som e helt mitt i Australien. I the red centre som alltså e öken o hett. Efter en natt i Alice springs åker vi me en guidad tour (10 dagar) först ner till Ayers Rock (Uluru) som e den där stora "aussie-stenen". Får hoppeligen se en massa kameler o kängurur (o helst int så mycke spindlar o ormar). VIsste ni att de finns mest kameler i hela världen i Australien? De visste int ja, eftersom man mer tänker på kängurur o sånt här o kameler i Afrika. VI ska ha en riktig outback resa o sova under stjärnorna några nätter (hoppeligen inga ormar faktiskt!). O efter 3 dagar till Ayers rock e vi tibax i Alice springs. Därifrån åker vi sedan upp mot Darwin o ska besöka en massa naturställen på vägen. I Darwin (som e helt uppe i norra kusten) e vi en dag o åker sedan lite öst om Darwin till Kakadu national park, som har vattenfall, krokodiler och alltmöjligt spännande. Efter de åker vi till Darwin igen o flyger hem till Sydney. I Darwin träffar vi också Maria från Danmark o hennes kompis som ha kommi hit för lovet.

Ska bli underbart att verkligen få se den australien man tänker på när man hör "australien". Många australienare ha int ens sett the "red centre". OCh tidpunkten borde va bra nu eftersom de sen blir för hett o fuktit i norr o hett o torrt i mitten. E verkligen ivrig. För de som e intresserade kan ja rekommendera att kolla på "alice springs o ayers rock" i google earth. Gjorde de just o förstår att de kallas för de red centre. Verkligen annorlunda än allt annat! Och ayers rock e verkligen tydlig på google earth, ser helt inritad ut. Sjukt!

Efter outbacken ska ja som sagt til Hunter Valley, som e ganska nära Sydney, ett ställe för alla "winetours". SÅ Jen från klassen ha en farm där (som enligt mig låter ganska sådär simpelt ni vet som endel av våra sommarstugor utan vatten o el). Men de e alltså frågan om ett ställe som åtmisntoen ha tvättmaskin o pool va ja vet, så låter ganksa lyxigt . Vi åker 10 speechies från klassen o på lördagen ska vi på vår winetour. Ser också fram emot de och resor e så bra för man lär känna människor på ett helt nytt sätt:)

Camila från min kämppä blev ju då ganska kär i sin pojkvän, så nu när han flytta ville hon också. SÅ de bor tillsammans o imorgon kommer väl en ny brasiliansk tjej hit. Blir säkert bra, har ingen stress för de. Brassar-tjejer verkar ganska relaxed, så trivs bra:)

Kram på er alla! Nästa inlägg kommer att bli låååångt... Och för de som hör till britt-gänget så vill mamma verkligen fixa min födisfest, så de bara att kontakta henne om när de passar bäst så blir de ordnat. Men hon hade ett villkor som ni alla förstås ren vet "att kai kommer". haha

Uh uh uuuu- undrar om ja hittar min outback jack:) åtmisntone så kommer de att bli intressant att se alla aboriginals. Ska komma ihåg mammas ord före ja kom "sen när du ser en aboriginal så får du int sen skratta" haha, tack för de kloka orden, kära mor :)

Puss mina vänner, släktingar o bekanta! :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Voi Mickus, ha en underbar resa, de e så megafint där i the red centre!! Ja e så avundsjuk! Puss o kram, saknar dig!!!

Jessica sa...

Haha, bra ord av din mamma :P
Jag ha just kommit tillbaka till Gbg efter ett fint v-slut i Finaldn :) Känns lite konstigt, men som tur får ja fara o chilla hos en kaveri så att jag inte blir helt höperö ;)

Hoppas du har det fantastiskt ute i bushen, det låter super!

Anne sa...

Hej vännen! Åååh, du kommer att ha det GREAT där ute i outbacken!! Beställde själv idag en resa till Alice Springs och Uluru mellan den 23:e och 27:e oktober. Det är ju snart! Yes! Stannar alltså i fem dagar och ska också sova i tält eller under stjärnorna (hur man nu vill...:)) Ha det toppen under er resa och tipsa gärna om vad man bör eller inte bör göra där ute i outbacken. Kramis!!!

P.S. Hunter Valley e ett helt otroligt fint och stort ställe! Var dit 2006 på guidad vintur i en hel dag och belev väl lite "beruskad"...:)